47ми Конгрес на БСП. Заседание на 18.10.2009г.

< Предишната тема | Следващата тема > 
Автор Съобщение
admin
Site Admin


Регистриран на: 01 Jan 1970
Мнения: 52

МнениеПуснато на: Tue Nov 03, 2009 12:29 am    Заглавие: 47ми Конгрес на БСП. Заседание на 18.10.2009г. Отговорете с цитат
ИЗКАЗВАНИЯ НА ДЕЛЕГАТИ НА КОНГРЕСА

Другари , на заседанието на конгреса имаше записани 29 лица за изказвания ,въпреки предсрочното им прекратяване след избора на нов председател на НС ще акцентирам върху някои от тях.

Красимир Премянов: Направи пълен анализ на причините за загубата на БСП , такъв какъвто бе залегнал и в нашия след загубата ни от изборите . Като основни причини посочи :
- Външно – икономически /икономическата криза и дясното управление в Европа/
- Дейността на правителството с главен участник БСП /коалиционното управление и компромисите, които бяха направени от БСП, неспособност да усвои парите от Европа, не се реализира икономически растеж, на практика не правителството , а европейските институции ни управляваха. Във възход бе и корупцията като към нея се прибавиха и негативите за царските имоти и изказванията и поведението на Доган/
- Недостатъци в организацията на партийната работа /демографско изчерпване и липса на кадрова политика , стуктурите на БСП по места не са генератор на идеи , трябва да се анализира и факта дали е необходимо на избори партията да се явява самостоятелно или като “Коалиция”, не се работи и с българските турци,/
- Сериозни са слабостите и с публичната комуникацишя при провеждане на изборите
-
Предложенията на Др. Премянав в основни линии бяха за:
- Колективна оставка
- НС да изработи анализ как БСП участва във властта 20г
- Структурите на БСП да се активизират така, че да станат генератори на идеи
- Да се изработи стратегия за развитието на България в условията на ЕС
- Да се създаде експертно правителство в сянка и да направи проучване на тема 100 дни 100 лъжи.
- Да се даде ясен сигнал за промяна.

Георги Пирински : Също подчерта, че доброто име на партията е накърнено и призова за нов Конгрес

Илиана Йотова : От всичко, което постоянно, се чува по медиите обикновеният член на БСП се пита Всичко това вярно ли е, 4г. управление кримиална хроника ли е , ние ли ограбихме държавата и еврофондовете .По скоро трябва да се излезе с декларация , че ние се разграничаваме от корупцията , а прокуратурата е крайно време да си свърши работата ,за да се прекратят интригите и спекулациите. Ил. Йотова подчерта и това ,че ние не говорим на хората с разбираем език , че нямаме една медия, на която да се опрем.

Проф. Захари Захариев : Време е да спрем да се оправдаваме с коалиционната политика , защото когато влизаш в една коалиция ти приемаш и цялата отговорност от негативите, и не трябва да се заблуждаваме -с изключение на социалната сфера в др. области нямахме успех. Професорът предложи , да се извърши подготовка за нов конгрес.

Петър Димитров: Не трябва да се заблуждаваме - на изборите ни би Б. Борисов , а не ГЕРБ.
Имаше няколко основни грешки :
- нашата PR кампания - ние забравихме , че сме колектив и заложихме на това да представим БСП като партия от лидерски тип
- През годините на управление, Партията бе оставена на 2-ри план заради работата в Министерски Съвет
- оставихме да витае внушението , че отиваме на избори с ДПС
- Закъснелия избор на водачи на листи
- Негативната кампания , която водихме
- Грешен е и начина , по който си избираме кадрите в БСП - чакаме някой да стане наш член.

Пред БСП стоят няколко опасности:

- Създава се имидж на БСП като престъпна и крадлива партия . реакциите към такива неща трябва , да са остри.
- Лицата на БСП трябва да са в изпълнителното бюро
- Да не се страхуваме от медийни изяви, защото веднъж преминали през мелачката на Татяна Дончева, никоя медия не е страшна.
- Сега не е време за кадрови чистки и подготовка за нов конгрес, защото всичките ни сили ще отидат за това , а ни чакат тежки местни избори.

Комисията по предложенията оповести , че има направени за председател на НС четири предложения , след което започна лидерски дебат с времетраене по 15 мин. на кандидат:

Младен Червеняков : Подчерта , че е спаднало доверието в сегашното управление , но по – лошото е че липсва алтернатива , тъй като партията бе ударена в моралните устои . Липсва виждане на БСП за България като член на ЕС, трябва да се формира отбор с председател ,който се избира въз основата на платформа изложена пред конгреса , да се направи оценка на 100 дни на управлението . Трябва да се защитават нашите другари , защото досега такава чистка не е извършвана., Трябва , да се създадат експертни групи по различни въпроси, да се подготви база от наболели въпроси , и да се проведе дискусия .

Т. Дончева : Политиката е състезание по доверие и харесване . Това налага въпроса- харесват ли ни хората ? Очевидно отговора е не. Как да се спечели отново доверието?
- Да не се говори пред хората едно , а друго вътре в ръководството
- Да се работи с хората още от горните класове на училището , да се влезе в университетите, да се привличат висшистите в малките градове.

Янаки Стоилов : сравни загубата на партията на изборите с катастрофата на “ Титаник” като подчерта , че първа класа се спасиха в парламента или бягат към чужди централи. Подчерта , че влизането в коалиционно правителство на всяка цена, доведе до смяна на курса на партията. Той също подчерта идеята за нов конгрес, за да се включат всички членове на партията .Трябва да се привлече периферията към промяната в партията

Сергей Станишев: Защо не си подава оставката? Защото това би било негативна самооценка и оценка за мен и работата на правителството.
Защо е поискал вот ? Защото това е вот на доверие . Така вие ми давате мандат да направя това , което желая, да реализирам програмата си в рамките на 1 година.
Преминаването към пълен цикъл отчети и избори ще затрудни още повече нашата работа, защото вместо да работим, БСП да е защитник на социалните права, ще затънем в нашите проблеми.
Защитавам резултатите от управлението , но в много случаи сам ,
т. е. усилията не са колективни.

ПОЛИТИЧЕСКИ ДОКЛАД НА ПРЕДСЕДАТЕЛЯ НА НС НА БСП ПРЕД СЕДМОТО ЗАСЕДАНИЕ НА 47-Я КОНГРЕС


Другари,

Докладът на председателя на НС на БСП Сергей Станишев пред делегатите на 47-я конгрес на БСП, проведен на 18 октомври, започна с идеята конгресът да бъде откровена, критична и самокритична, но конструктивна дискусия за причините за изборното поражение на партията от 5 юли. Непосредствено преди заседанието на конгреса вниманието беше фокусирано към проблема за лидерството в партията и се развихриха личностни скандали и разправии. Затова Сергей Станишев предложи в дневния ред да бъде включена и точка за избор на председател на НС на БСП. След бурни дебати предложението беше прието.
В доклада си другарят Станишев каза, че БСП трябва да представи обективна оценка за управлението си в 40-то Народно събрание и да я отстоява единно. Важно беше направеното уточнение, че кабинетът е бил коалиционен, а това ограничава свободата на участващите в него партии.
Сергей Станишев отчете, че по-голямата част от ангажиментите, които БСП е поела през 2005 година, са изпълнени, в редица области дори е направена много повече.
Според него тройната коалиция е имала и положителни, и отрицателни страни. От една страна, е била плод на тежък политически компромис. Подходът на политическите партньори е бил тяснопартиен. От друга страна, благодарение на коалицията са реализирани впечатляващи резултати в икономическата и социалната област. След осемгодишна опозиция в партията не е имало подготвени за новите условия кадри. Благодарение на коалицията е подготвила и реализирала собствен експертен потенциал.
Сергей Станишев каза, че първият етап от управлението в предишния мандат на Народното събрание е бил свързан главно с компенсиране на изоставането в подготовката за присъединяване на България към Европейския съюз. От 01.01.2007 г. това е факт – без предпазни клаузи и условия. След тази дата кабинетът е успял да реализира активна политика на пазара на труда, да реформира системата на заетостта и социалното подпомагане, драстично да намали безработицата при запазване на икономическия растеж и финансовата стабилност. Отпор обаче са срещнали реформите в образованието и здравеопазването.
Като своя грешка Сергей Станишев отчете предложението си от 2007 г. за разпускане на Изпълнителното бюро свикване на извънредно заседание на конгреса, че не е направил персонални промени в Изпълнителното бюро, както и създаването на усещането, че в партията само се говори, а не се прави нищо.
Инициирал е създаването на ДАНС заради атаките за корупция и злоупотреби с власт. Реформата обаче е срещнала отпор от страна на МВР. Бившият министър-председател изложи и мотивите си за освобождаването на Румен Петков и Румен Овчаров – нетърпимостта на обществото към присъствието им в държавното управление.
Сергей Станишев анализира причините за изборната загуба. Сред тях са липсата на промени, неотграничаването от модела на прехода, нарушената и често липсваща комуникация между ръководството и членовете на партията, между партията и гражданите. Слабост в действията на кабинета е, че не са афиширали направеното от тях и мотивите им за това. Проблемите са свързани с функционирането на партията, нарушения диалог, с липсата на бърза реакция и предлагане на алтернативи, със слабото организационно състояние. Няма екипност, няма единна кауза на политическите ръководства, трудно е да се интегрират отделните интереси за сметка на общия интерес. Налице е нетърпимост между членовете на ръководството и невъзможност за съвместна работа. Налагат се два извода:
1. Спешна и наложителна нужда от промени в партийното ръководство.
2. Изясняване на мотивите, които стоят зад проявените претенции.
В ръководството на партията са нужни хора, които:
1. Вярват и ще работят БСП да бъде социална партия.
2. Ще подхождат почтено и професионално при отстояване на публичните интереси и при решаване проблемите на гражданите; ще го правят с воля, сила и в екип.
3. Ще подготвят и дават път на можещите, отговорните, безкористните.
4. Ползват се с доверие и не си нанасят удари в гърба.
По отношение на управляващата партия другарят Станишев насочи вниманието към следните неща:
- Липса на програма за управление и действен антикризисен план
- Кърпене на бюджета с пари от държавни дружества, обявени от самите тях за разграбени от предишното управление
- Непредсказуемост и управленска безпомощност
- Ежедневно подаване на взаимно изключващи се сигнали от страна на министрите
Като силна, но опасна за страната черта на управлението на ГЕРБ Станишев определи стремежът към овладяване на всички постове на властта за партийна употреба. Намеренията на управляващите могат да се преценят по данъчната политика и проектобюджета за 2010 г. Предвижданите данъчни промени ще рефлектират върху хората с ниски доходи и малките фирми. Всички инициативи и намерения на ГЕРБ очертават профила на дясна, рестриктивна, социално безотговорна политика. И тъй като новите управляващи не са извървели стъпките на демокрацията, не уважават принципа за разделение на властите и искат да го подменят с тотален контрол и единовластие. Въз основа на всичко това другарят Станишев определи новото управление като дясно, авторитарно, непредсказуемо и репресивно.
В доклада си той очерта новата мисия на БСП – да бъде силна, критична, ефективна лява опозиция; да защити социалните придобивки, доходите и работните места на хората; да отстоява активна социална държава; да се противопоставя на управленските експерименти; да защитава обществения интерес. За да бъде изпълнена тази мисия е необходимо насочване на усилията в няколко посоки:
1. Да се научим да превръщаме ценностите от Програмата на партията в конкретни идеи, идеите – в работещи политики, които решават проблеми.
2. Да отстояваме конституционализма и парламентарния характер на Република България.
3. Нов информационен обмен и засилен диалог с обществото. Необходимо е създаването на нови работещи партньорства, съвместни проекти и кампании със структурите на гражданското общество.
4. Ефективно функциониране на структурите на партията и нов тип кадрова политика.
Според Сергей Станишев това може да се случи като народните представители и общинските съветници от БСП обсъждат предварително проектите си за позиции и нормативни актове. Те трябва на шест месеца да информират за дейността си съответните партийни съвети и организации. Необходимо е да бъде засилена ролята на комисиите и съветите към НС на БСП. Необходимо е максимално широк кръг хора да участват при издигането на кандидатури за ръководни постове в партията, номинации за народни представители, кметове и общински съветници. Трябва да има алтернатива при избора на представители от БСП за публични длъжности при национални или местни избори. Кадрите трябва да се предлагат с писмена препоръка, за да се знае кой предлага и кой носи отговорност. Необходимо е да заработи Комисията за защита правата на гражданите, на социалистите срещу политическо преследване. В началото на 2010 г. Националният съвет трябва да учреди Национален политически институт, да се изгради и внедри нова система за комуникация и информационен обмен между организационните структури на партията и отделните й членове. Секретариатът към НС на БСП трябва да контролира изпълнението на решенията на ръководните органи. Много скоро трябва да започне изграждането на партийни клубове и обновяването на федерации по професионален признак с цел изработване и представяне на проекти и позиции. Задължителни са спазването на финансова дисциплина и стриктен контрол на всички нива в партията. Необходима е финансова децентрализация.
Социалистите трябва да отстояват три неща:
1. БСП да бъде партия на социалната чувствителност, прогреса и промените към по-добър живот. БСП не е партия за лична употреба.
2. Политиката да се прави професионално, но и почтено.
3. Да се толерират можещите, безкористните, които обичат България, БСП и социалистическите идеи.
По повод обвиненията към него другарят Станишев призна, че се е предоверявал на добрата воля на министрите и на убеждението, че всеки действа по съвест. Заставал е зад всеки, чиято позиция е считал за правилна. Давал е много втори шансове на хора от управлението. Търпял е дори ако някой е работел срещу важни и необходими идеи. Не е обновил листите на партията въпреки идеята си пряко подреждане на листите за парламентарни избори чрез вътрешнопартийно гласуване от всички членове на БСП. Неправилно е приел идеята за мажоритарен елемент в изборите. Избрал е активна, настъпателна, дори агресивна кампания, повел е лична битка, считайки, че е необходима.
Въпреки недостатъците Сергей Станишев завърши доклада си с това, че направеното добро за страната и хората е много повече от грешките и неуспехите, че се е ръководил от разбирането си за интересите на БСП и страната и че винаги ще работи за утвърждаването на БСП като модерна европейска социалистическа партия.

ПОЛИТИЧЕСКА ДЕКЛАРАЦИЯ, ПРИЕТА НА ЗАСЕДАНИЕТО НА 47-Я КОНГРЕС НА БСП НА 18 ОКТОМВРИ 2009Г.


ЗА ОБСТАНОВКАТА В СТРАНАТА СЛЕД ИЗБОРИТЕ ЗА 41-ВО НАРОДНО СЪБРАНИЕ И ДЕЙНОСТТА НА БЪЛГАРСКАТА СОЦИАЛИСТИЧЕСКА ПАРТИЯ В ОПОЗИЦИЯДекларацията започва с признание за това, че БСП е претърпяла най-тежкото си изборно поражение и доверието към нея критично спада. За да се заявят политическите позиции на партията за състоянието на страната, за настоящото управление и за намеренията на БСП, хората трябва да са сигурни, че е осмислено случилото се на 5 юли.
Главната причина за загубата на доверие към БСП е, че коалиционното управление създаде и затвърди впечатлението, че се обслужват интересите на тесен кръг лица и групи. Дефицитът на морал в българското общество отслаби доверието в партията като традиционен носител на високи нравствени ценности. Проблемът произтича от запазването на рамките на десния модел, наследен от предходните управления, независимо от предприетите действия и постигнатите резултати.
В същото време Конгресът се противопоставя на спекулации и отхвърля опитите на днешните управляващи да очернят изцяло участието на БСП в предишното правителство и да насадят в обществото мнение за изключително лошо управление.
В Декларацията се потвърждава оценката, че през последните четири години България е постигнала икономическо и социално развитие, непознато през годините на прехода. Реален приоритет са били капиталовложенията в образованието, здравеопазването, местното самоуправление, както и инвестициите в научните изследвания. През последните две години значително се е подобрил животът на хората, които разчитат на социална защита. Разработени са и са стартирани национални и международни проекти в областта на енергетиката.
В условия на коалиция обаче БСП не е успяла да открои облика си на лява партия, да покаже и успешно да защити цялостна лява алтернатива, която да отстоява интересите на стотиците хиляди хора на труда, на социално слабите, на хората от малкия и средния бизнес. Неуспешни са усилията за осигуряване на качествено нови шансове както на младите, така и достойни старини на хората от третата възраст. Не е гарантирано достъпно и качествено здравеопазване, не са защитени достатъчно добре интересите на земеделските производители, нееднозначно се възприема реформата в образованието. Не е постигнат нужният напредък в усъвършенстването и оптимизирането на административното управление.
Резултатите от икономическия растеж не са разпределени така, че да се почувстват от мнозинството от хората. Това е изострило усещането за социална несправедливост. Към него се добавя и липсата на прелом в борбата с корупцията. БСП не е успяла да се разграничи от това явление.
Случаите на злоупотреба със средства от европейските фондове и оценката на Европейската комисия силно намаляват ефекта от безспорния успех при приемането на България в Европейския съюз. През последната година от управлението обаче са взети решителни мерки за координация, контрол и комуникация в работата с европейските фондове и това е довело до позитивни резултати в усвояването им.
В Декларацията се подчертава също влошената комуникация не само с гражданите, но и с членове на партията. Ръководството на БСП не е успяло ефективно да противодейства на проявите на икономическо влияние чрез заемането на постове и длъжности в държавното управление и в партията.
Негативни са последствията от лошия организационен живот, от увеличената концентрация на партийна власт и затварянето на ръководството в центъра и по места главно сред актива.
В Декларацията се споменава за липсата на конкретен проект на управляващата партия за развитието на България, за задълбочаващата се криза. Опасността е отново цената на кризата да бъде платена от хората на труда, възрастните и социално слабите. Управляващите нямат адекватен план за подкрепа на икономиката, за защита на работните места, доходите и социалните придобивки на хората. Всекидневно си менят позициите по въпросите на икономическото и социалното развитие. ГЕРБ се опитва да наложи авторитарен модел и върху държавното управление. Застрашени са демократичните завоевания, правата и свободите на гражданите, конституционният ред. Действа се за овладяване на всички лостове на властта.
БСП ще се противопостави на политическите чистки, на насаждането на страх в обществото и оклеветяването на нейни представители в предишното управление.
Отговорността на БСП пред обществото е да бъде същинска лява и силна опозиция. В същото време е необходима промяна в политиката, ръководството и начина на функциониране на БСП. Партията трябва да се опре на по-широк кръг личности с обществен авторитет, професионална подготовка и ясно заявени политически позиции.
БСП е за:
Активни икономически мерки за смекчаване на ефекта от кризата, за по-бързото й преодоляване и за защита на работните места
Държавна подкрепа за кредитиране на малкия и средния бизнес, както и за държавни схеми за подпомагане на гражданите, затруднени да обслужват кредитите си
Устойчивост на местното самоуправление, разширяване и задълбочаване на процесите на децентрализация и гарантиране на финансовата жизненост на общините, стимулиране и подпомагане на изостаналите региони и общини
БСП е против:
Намаляване равнищата на доходите и орязването на социални придобивки
Увеличение на данъчното бреме върху гражданите
Ограничаването на достъпа до медицинска помощ и здравни услуги, свиването на пакета от гарантирани здравни услуги и доплащане от пациента, задължителното осигуряване в частни здравни фондове и каси
Съкращаването на разходите за наука, образование и здравеопазване
Приватизацията на държавни активи на занижени цени
Премахването на преференциите за кредитиране на младите семейства
В новата програма на БСП е очертана политика за развитие на страната ни като активна и социална държава.
Важно е да се възстанови ефективното функциониране на структурите на БСП, да се засили вътрешнопартийният диалог, да се повиши работоспособността в партията, да се укрепят партийните организации и клубове, да се усъвършенства умението за създаване и реализиране на политики, да се задейства системата за оценка, реализация и съхранение на партийните кадри.
Наложително е да се приложи принципът за оценка и персонална отговорност на всеки деец от националното ръководство и по места.
Необходимо е да се постави на нова основа взаимодействието със синдикатите. Приоритетно остава партньорството със структурите на гражданското общество.
Декларацията поставя акцент върху принципа за единство и приемственост между поколенията. Съчетаването на богатия опит и политическата зрялост на по-възрастните с ентусиазма и енергията на по-младите би било успешно занапред. Затова БСП е решена да отхвърли всеки опит за разделение на поколенческа основа.
На волята за промяна БСП подчинява по-нататъшната си работа и в партията, и в обществото, за да защити достойнството си и да осигури по-добрата перспектива за България.

РЕЗОЛЮЦИЯ

на заседанието на 47-я конгрес на БСП на 18 октомври 2009 г.В Резолюцията, приета на заседанието на 47-я конгрес на БСП, е записано, че в навечерието на двадесетгодишнината от Десети ноември обществото ни е изправено пред предизвикателството да намери верния ориентир за по-нататъшно развитие на България, да възприеме нов модел за налагащите се реформи.
БСП има решаваща роля за мирния характер на процесите на промяна в обществото.
Преходът в България обаче е свързан със социално разслоение и социални конфликти. Бедността и безработицата, престъпността, неграмотността, болестите са се превърнали в остри проблеми с дълготрайни последици.
20 години след 10 ноември все по-остро се осъзнава необходимостта от смяна на модела, от разкриването на нова перспектива за страната. БСП предлага политика и пътища за развитие на страната ни като активна и социална държава. БСП е длъжна да започне промяна на начините по които работи и се развива като съвременна партия.
47-я конгрес на БСП утвърждава

Основни насоки за дейността на Българската социалистическа партия:

І. От програма към политика:
1. Активна социална държава.
2. Политика за човешко развитие – достъпно и качествено образование и здравеопазване, достоен живот за всеки български гражданин.
ІІ. Конституционализъм, парламентарна дейност, местно самоуправление и развитие на пряката демокрация:
1. БСП отстоява позицията, че Конституцията на Република България в настоящия момент е адекватна за държавата и обществото, но може да се подложи на анализ, дебати и промени във връзка с променените обществени отношения; не са необходими промени в устройството на държавата, органите на властта и управлението, правата на гражданите.
2. Парламентарната група на Коалиция за България трябва да:
- се води от интересите на избирателите, от поетите предизборни ангажименти и от националните интереси; има за цел да бъде активна, последователна и компетентна опозиция;
- търси надпартиен консенсус в името на европейската интеграция;
- подкрепя инициативите за привличане на инвестиции в България и усвояване на европейските фондове;
- подкрепя ускоряването на съдебната реформа, действия на властта за постигане на по-висок жизнен стандарт, доходи и социална защита; съдейства за развитие и укрепване на общините;
- работи за апазването на финансовата стабилност и валутните резерви на страната;
- се противопоставя на обезценяването и разпродажбата на държавна собственост, на замразяването на важни инфраструктурни проекти;
- съдейства за отстраняване и наказание на реално корумпирани лица.
3. Законодателна дейност на Парламентарната група на Коалиция за България: БСП да се формира като парламентарна, социална партия и да води политика в защита на националните интереси, защита на трудещите се, на рисковите социални групи и правата на гражданите.
4. Парламентарният контрол да бъде системен и насочен към заявените от БСП ангажименти и собствени политики; критика на слабостите и злоупотребите в управлението.
5. В избирателните райони да укрепва връзката избирател – народен представител, да се осигури възможност гражданите да участват във формирането на политики и да изразяват отношение по тях, работата на народните представители да бъде насочена към различни социални и професионални групи и слоеве.
6. В местното самоуправление да се спазва европейската харта и да се гарантират традициите на местното самоуправление, да продължи дискусията по създаване и развитие на второ ниво на самоуправление, да се актуализират стратегиите и плановете за регионално и местно развитие, да се укрепва административният капацитет на общините, да се разширява собствената приходна база на общините, да се задълбочава сътрудничеството между общините, да се работи по проекти и да се усъвършенстват формите на публично-частното партньорство.
7. Развитие на пряката демокрация – участие на гражданите при вземането на решения за управлението, развитието и просперитета на общините и отделните населени места, допитване до гражданите за изпълнението на стратегически обекти в общината.
ІІІ. Нов информационен обмен:
1. Бърза и адекватна комуникация при промени в средата.
2. Излагане на визията на БСП за света в публичното пространство.
3. Разпространяване на ясни идеи и агресивни послания сред обществото.
4. Подобрена вътрешна комуникация в партията чрез:
-промяна в начините на функциониране на партията работата на сътрудниците на Националния съвет и по места;
- повече отговорности на експертните звена в партийната администрация и правилно обвързване с информационния обмен на партията;
- засилване и управление на информационния поток към и от общинските партийни съвети;
- активна работа на всички нива, произвеждане на политически продукт на територията на страната и изява в медиите.
5. Бърза и точна формулировка на проблемите.
6. Разбираемо и адекватно публично говорене.
7. Повече говорители от името на партията и привличане на авторитети извън партията в защита на тезите й.
ІV. Диалог с обществото. Партньорства, проекти, кампании:
Акцентът е поставен върху съвместни действия с политически партии, взаимодействие със синдикатите и структурите на гражданското общество. Очертани са три основни приоритета за партньорство:
1.Отстояване конституционните права на гражданите, парламентарния характер на републиката, плурализма, свободата на словото.
2. По-добри условия на труд и професионална реализация, по-добър жизнен стандарт, социална сигурност; създаване на благоприятни условия за инвестиции и подпомагане на дребния и средния бизнес.
3. Участие в демократичния политически процес, в политически и предизборни кампании.
В Резолюцията БСП предлага сътрудничество и съвместни кампании за реализация на социални проекти за отстояване на гражданските права и постигане на висок жизнен стандарт, съвременна и екологично чиста жизнена среда; хуманна ценностна система, човеколюбие, обществена ангажираност и стремеж към реализация и усъвършенстване.
БСП е готова да развива интернационалните си контакти, да участва в европейски и глобални инициативи, да работи за разширяване на политическото си влияние, както и да изгради Национален политически институт и да гарантира финансовата му подкрепа.
V. Ефективно функциониране на структурите на партията:
Насочено е към създаване на непрекъснат вътрешнопартиен диалог, стимулиране на вътрешнопартийния живот, работа с новоприети членове и симпатизанти на партията.
VІ. Кадрова политика:
В тази насока БСП ще работи за по-бързо въвеждане на Система за подбор, подготовка и развитие на кадри на всички нива, за привличане на авторитети от професионалните среди и от средите на гражданското общество, за реализацията на кадри в управлението на всички нива и защитата им от политически преследвания и професионално необосновани уволнения, за въвеждане на принципа на постепенно израстване в кариерното развитие на кадрите.
Резолюцията завършва с уточнението, че това са първите стъпки към промяната, които ще бъдат водещи в работата през следващите седмици и месеци.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла

 
Идете на:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети

All times are EET (Източна Европа)

alexis2 theme created by: Andrew Charron and Web Hosting Bluebook
Powered by phpBB © 2001, 2002 phpBB Group
Translation by: Boby Dimitrov