Анализ на политически процеси и тенденции - 25.11.2010г.

< Предишната тема | Следващата тема > 
Автор Съобщение
admin
Site Admin


Регистриран на: 01 Jan 1970
Мнения: 52

МнениеПуснато на: Thu Nov 25, 2010 9:33 pm    Заглавие: Анализ на политически процеси и тенденции - 25.11.2010г. Отговорете с цитат
АНАЛИЗ НА ПОЛИТИЧЕСКИ ПРОЦЕСИ И ТЕНДЕНЦИИ

25 ноември 2010 година

Напрежението в страната нараства в последните дни в няколко посоки. Първата е с продължението на течащия скандал около МВР, чрез който министър Цветанов опитва да отклонява публичното внимание от въпросите около имотното му състояние. Скандала се разраства в опит да бъде атакувана и опозицията в лицето на бившия вътрешен министър Румен Петков. Става ясно, че и в този случай, както и в предишния с бившия главен прокурор Филчев, Цветанов не представя никакви доказателства за думите си. Опитът за всеобщо публично омърсяване, неподплатено с доказателства има ясна цел - да подържа жива тезата за съществуване на т.нар. „Октопод”, която се срина в Съда. Въпреки временното затишие на социалното напрежение все по-ясно става, че предстоящата зима ще бъде една от най-тежките във времето на прехода, и постепенно икономическите теми ще станат приоритетни за хората, с което ще се окаже, че властта и обществото говорят на различни езици, боравят с различен дневен ред - властта ще опитва да провокира скандали, които ще са все по-малко интересни за хората.
Вътрешното напрежение се засилва на фона и на тревожни международни сигнали - кризата в Ирландия, която ще доведе до помощ от ЕС и международните институции, която, според анализатори, може да бъде последвана от сходна криза в Португалия и Испания. Опасността от нестабилност на общоевропейската сцена неминуемо ще се отрази и на малка страна като България.
Към темите от този времеви етап могат да бъдат сложени и зачестяващите тревожни случаи на насилие, ставащи в страната, вкл. на битово насилие. Един от тях е много знаков, доколкото се е случил в Студентски град - млад човек е с опасност за живота след побой - случай, който много прилича на трагедията със студента Стоян Балтов от 2008 година, и който бе повод за протести на студентската общност. Новият случай показва, че мерките на МВР не са били ефективни и практически ситуацията в Студентски град не е променена.

Ръст на безработицата

Безспорно, най-тежкият проблем, който наблюдаваме е ръстът на безработицата след летния сезон на повишена заетост, която бе рекламирана като голяма „победа” на управляващите над кризата. Ръстът на безработицата е особено тревожен и на фона на предстоящата зима. Тревожен е ръстът на младежката безработица, който е естествен приоритет за МО в БСП, но се наблюдава и ръст по всеки един пункт и срез в анализа на Националния статистически институт, тоест - влошаване по всеки един показател.

Ето и извадки от информацията на Статистиката по Агенция ФОКУС:
Коефициентът на безработица - 9.5%, съобщиха от Националния статистически институт (НСИ). В сравнение със същото тримесечие на 2009 г. броят на безработните лица се увеличава с 92.1 хил., а коефициентът на безработица - с 2.8 пункта. Коефициентът на безработица при мъжете достига 10.1%, а при жените - 8.8%, като за разглеждания период се увеличава съответно с 3.3 и 2.3 пункта.


N.B. Безработните младежи (15 - 24 навършени години) са 61.5 хил., а коефициентът на младежка безработица е 21.4%.

През периода трето тримесечие 2009 - трето тримесечие 2010 г. нараства както броят на лицата с продължителност на безработицата под една година (с 25.7%), така и този на продължително безработните лица (с 58.0%), като достига съответно 170.6 и 155.9 хиляди. Коефициентът на продължителна безработица се увеличава с 1.7 пункта и достига 4.5%. От общия брой на безработните през третото тримесечие на 2010 г. 274.5 хил., или 84.0%, са работили някога. Повече от 3/4 от безработните, имали работа през последните 8 години, са я загубили поради уволнения, съкращения или приключване на временна или сезонна заетост.
Според резултатите от проведеното от Националния статистически институт Наблюдение на работната сила през третото тримесечие на 2010 г. икономически активното население в страната на възраст 15 - 64 навършени години е 3 386.2 хил., или 67.1% от населението в същата възрастова група. В сравнение с третото тримесечие на 2009 г. равнището на икономическа активност на населението отбелязва намаление с 0.6 пункта. Коефициентите на икономическа активност са съответно 71.4% за мъжете и 62.8% за жените.
През третото тримесечие на 2010 г. коефициентът на заетост на населението на 15 - 64 навършени години достига 60.6%, или е с 2.5 пункта по-нисък в сравнение със същия период на 2009 година. При мъжете коефициентът на заетост намалява с двойно по-висок темп от този при жените (съответно с 3.3 и 1.7 пункта), достигайки 64.1% за мъжете и 57.2% за жените.
През периода трето тримесечие 2009 - трето тримесечие 2010 г. коефициентът на заетост за населението на възраст 20 - 64 навършени години (показател, включен в Стратегия „Европа 2020”) намалява с 3.1 пункта и в края на периода достига 66.4%, съответно 70.2% за мъжете и 62.6% за жените.
През третото тримесечие на 2010 г. коефициентът на заетост за възрастовата група 55 - 64 навършени години е 43.0%, или е с 3.7 пункта по-малък в сравнение с третото тримесечие на предходната година. По пол коефициентите на заетост за същата възрастова група са съответно 49.6 и 37.3%.
Икономически неактивните лица на възраст 15 - 64 навършени години са 1 662.2 хил., или 32.9% от населението в същата възрастова група. От тях 717.6 хил. са мъже и 944.6 хил. - жени, а коефициентите на икономическа неактивност по пол са съответно 28.6 и 37.2%.
Обезкуражените лица на възраст 15 - 64 навършени години са 219.5 хил., или 13.2% от икономически неактивните в същата възрастова група, като в сравнение със съответното тримесечие на 2009 г. броят им се увеличава с 34.2 хиляди.

Иван Костов атакува Цветан Цветанов, темата за Шенген

Интересно събитие бе това, че Синята коалиция вече разкритикува и министър Цветанов, който бе сред министрите, които Костов винаги посочваше като отличник на Кабинета. Темата и поводът бе възможността България да не бъде приета в Шенген. Това Костов нарече тест за Цветанов, тоест - условие за оставането му в правителството. Това изказване е особено интересно, съотнасяйки го с думите на бившия депутат от ДСБ Атанас Атанасов, който е сред авторите на всички скандали в държавата в последните години и една от фигурите на задкулисието, който определи Цветанов като човек без политическо бъдеще. Явно, е че десницата ще се включи в хора на атаките към вътрешния министър, с което ще го постави в нова ситуация - критикуван отвсякъде, без ГЕРБ и „Атака”, и в условията на два типа критика - не само тази за имотното му състояние, но и за провала на същинската работа в МВР, който е и много по-важната тема. Впрочем, Костов вече направи това, обяваявайки, че течащите скандали целят да прикрият провала (!) на МВР и Прокуратурата в последната година.
Впрочем, темата за Шенген ще е особено важна за правителството, защото ако България се провали за членството в това европейско пространство, то това ще е втори крупен провал на управляващите след невъзможността да влезем в Еврозоната. Впрочем, това ще е и явен знак доколко реална е т.нар. международна подкрепа за властта, а тази подкрепа може да се види не по броя на посещенията на Борисов в чужбина, а именно по това дали България изпълнява стратегическите си цели - членство в Еврозоната и Шенген.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла

 
Идете на:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети

All times are EET (Източна Европа)

alexis2 theme created by: Andrew Charron and Web Hosting Bluebook
Powered by phpBB © 2001, 2002 phpBB Group
Translation by: Boby Dimitrov