Листата на БСП-Бургас за парламентарните избори

 

news

Социалистите си поставиха за цел минимум четири мандата

БСП Бургас показа, че е в отлична кондиция. Днес социалистите изпревариха всички опоненти и първи обявиха своята листа за предстоящите парламентарни избори.

Водач е безспорният авторитет Петър Кънев, който е представител на гражданската квота. Кънев е председател на комисия по икономическа политика и туризъм в 44-ото Народно събрание. Избиран е за депутат два пъти от Бургас – през 2014 и 2017 година и с работа си доказа по безспорен начин, че защитава интересите на региона. Кънев е изключително авторитетна фигура в БСП, приема се с пълното доверие на актива на социалистическата партия от целия регион. Името му беше утвърдено от Националния съвет на БСП преди седмица.

На второ място, след гласуване на членовете на Областния съвет, бе избрана проф.Юлия Йоргова, декан на Центъра по икономически и управленски науки в Бургаския свободен университет. Проф.Йоргова е уважавано име в академичните среди. Тя е бивш общински съветник в три мандата в ОбС-Бургас, но преди известно време се оттегли от активната политика. Въпреки това винаги е помагала с експертизата си на партията, председател е на основна партийна организация „Зора”, а преди година даде заявка за своето завръщане, след като бе избрана в Общинския съвет на БСП с много сериозна подкрепа.

Третата позиция е за Тодор Байчев, настоящ народен избраник. Той изпраща успешен мандат, в който утвърди като един от основните говорители на БСП по тема „Вътрешна сигурност”. Тодор Байчев бе сред най-активните бургаските депутати.

Четвъртото място се очертава да е за коалиционен партньор, но няма да е изненада, ако в следващите няколко дни има промяна. Причината е, че нито една от партиите, с които БСП ще се яви на парламентарните избори няма структура в Бургас и трудно би допринесла за по-добър резултат в региона. Най-компромисен изглежда съюзът с ПК „Тракия”, но те на местно ниво са представлявани от човек, който е пряко свързан с ГЕРБ.

Петото място е за младия Борислав Стефанов Бонев от Камено. Той е син на бившия кмет Стефан Бонев, а майка му е Марияна Стефанова – един от най-авторитетните училищни директори, който в последното десетилетие превърна ОУ „Васил Априлов” в еталон. Младият Борислав Бонев може да влезе в политиката през парадния вход, след като има всички шансове да попадне в следващото НС.

На 6-то място е Милена Куртова-Радева, общински съветник от Айтос.

7-тата позиция в листата е за Виолета Желева от Поморие, 8-мата за коалиционен партньор, а 9-ата за Йордан Петков от Созопол.

Ръководството на Областния съвет ще подреди листата от 10 до 28-мо място.

„Листата ни е много добра, професионалисти, хора с опит и доказали се в обществото. Цел минимум е да имаме отново четири мандата. Смятам, че можем да победим ГЕРБ поне в половината общини в Бургаска област”, постави си за цел Петър Кънев. Той подчерта, че кампанията ще бъде добронамерена и коректна, без излишни заяждания, а с предоставянето на конкретни варианти за решения.