Петър Кънев: Губим 1 милион туристи от Русия, Украйна и Беларус

 

news

Такава криза не сме имали в историята, скъса се цялата производствена верига, каза депутатът от "БСП за България"

Не виждам как от Русия ще дойдат туристи в България, самият Путин ги съветва да не ходят никъде и дори в Крим в момента има 3 пъти по-малко резервации от миналата година. Само от рускоговорещите държави ние губим 1 милион почиващи. Лично попитах министър Николина Ангелкова какво правим с туристите от Русия, Украйна и Беларус. Само от Беларус имаме 80 000 туристи, от Русия 400 000-500 000, от Украйна 250 000. Тя ми отговори, че се чака решение от Брюксел как да процедираме. Това заяви народният представител от ПГ на „БСП за България“ Петър Кънев на пресконференция за медиите относно пандемията от COVID-19 и обявеното извънредно положение в страната.

Такава криза не сме имали в историята, скъса се цялата производствена верига и не съм убеден, че ще се възстанови скоро. Нищо вече няма да е по старому, добави депутатът.

Петър Кънев и колегите му в парламента Николай Тишев и Тодор Байчев направиха кратък отчет за дейността си в парламентарните комисии, в които членуват. Заедно с тях бе и областният лидер на БСП-Бургас Стойко Танков, който съобщи информация относно отчетно-изборните конференции в Областта и предстоящия избор на лидер на БСП.

„Законът, който предизвика най-сериозни дебати, бе т. нар. Закон за акцизите и данъчните складове. Мисля, че законът, в частта си „данъчни складове“, е разумен и правилен. Не виждам обаче икономическа логика в създаването на 100 държавни бензиностанции на не особено атрактивни места. При 3300 частни такива не знам как ще се регулира пазарът“, каза Петър Кънев.

Той добави, че за пореден път е направил опит да пита министъра на финансите и министъра на регионалното развитие кога ще вземат мерки за ремонта на пътя Царево – Малко Търново. „Отговорът, който получих от министър Аврамова, беше доста по-песимистичен от този, който друг път съм получавал“, каза Кънев.

Петър Кънев коментира и темата с мерките в помощ на ресторантьорите и на книжния пазар. Според него, това е поредната мярка „нищо, но от сърце“. Ако има печалба от книгите, тя ще бъде за издателите, каза още Кънев, който има бизнес в тази сфера. Той е категоричен, че кой знае какъв ефект няма да има, но беше красиво отиграно. Кънев недоумява защо в тази мярка не са включени и туроператорите, които са сред най-губещите браншове заради кризата с коронавируса.

Петър Кънев разкритикува и други мерки на правителството. „За мен мярката 60/40 беше грешка. Не може един да работи, а друг да си лежи вкъщи и в случая и двамата да получават едно и също заплащане. Правителството на намери баланс между бизнеса и фиска.

Логично беше всеки, който излиза на борсата или в отпуск, да получи по една минимална заплата и да му бъдат покрити осигуровките“, каза Петър Кънев. Той изчисли, че ако тази помощ я получат 200 хиляди души, ако им бъдат внесени осигуровки и им бъде отпусната по една минимална заплата, пак няма да бъде достигнат 1 милиард лева, какъвто ресурс бе определен за мярката 60/40.

Николай Тишев обърна внимание на това, че е внесена втора актуализация, за тази година, на бюджета, макар тя да е от друг характер. „Има решение на ръководните органи на ЕС за създаване на два гаранционни фонда. Единият е за подпомагане на страните членки на ЕС и създаване на мерки за борба с безработицата, вследствие на пандемията от COVID-19. Там България трябва да издаде гаранции в размер на около 100 млн. евро. Създава се и един пан европейски гаранционен фонд, който да подпомогне малките и средни предприятия, също чрез поемане на гаранции. Общите гаранции, които България трябва да поеме, са 159 млн. евро и, тъй като това е вид поемане на дълг, то трябва да мине през актуализация на бюджета, който пък трябва да приет в Народното събрание“, обясни Тишев.

Тодор Байчев също коментира мерките, взети по време на извънредното положение. „Беше хубаво, че ще се дават някакви ваучери, но за съжаление се спря дотук, тъй като се дават само на хора, които са от т.нар. първа линия и те трябва да почиват само във ведомствените почивни станции. Не разбирам защо не се подходи по-сериозно към тази мярка. А именно държавните и общинските служители на почиват по българското Черноморие, като се изготви една ускорена писта по отношение на възможността това да се случва, като се говори с общините, които са на морето, както и с хотелиерите. Държавата разполага с много малко време, за да вземе много сериозни мерки, дали ще се случи, е тема на един друг разговор“, посочи той.

Петър Кънев добави, че за пръв път се сблъсква с такова нещо, което не е нищо повече от прехвърляне от единия джоб в другия – ще дадем няколко милиона лева, но тези, които ги получат, ще почиват във ведомствени станции.

На въпрос как ще коментират разразилия се скандал между президента и премиера и излезлите на бял свят компромати, Тодор Байчев заяви, че нещата се интерпретират в грешна посока. „Ако снимките са автентични, трябва да се разбере кой ги е правил и дали самият министър-председател не е поставил някакви граници пред НСО“, каза Тодор Байчев. Той даде за пример живите включвания от джипа на премиера, където никога не е имало присъствие на охранител.

Народните представители не пропуснаха да коментират и темата за строителството на Алепу. По думите им държавата, ако има желание, ще намери решение.

Петър Кънев коментира накратко и лидерската битка в БСП, като подчерта, че има издигнати 40 номинации, което няма как да се случи в никоя друга партия. „Самият аз съм номиниран, въпреки че не съм член на БСП. Крайно време е и безпартийните да влязат в битката“, каза Кънев.

„Извънредното положение на практика прекрати политическия живот, нас ни свари по средата на отчетно-изборната кампания“, каза от своя страна областният председател на БСП-Бургас Стойко Танков. „В момента усилията са ни насочени към довършване на общинските конференции, трябва да се проведат още 8 такива, които бяха отложени. Предстои ни и подготовката на прекия избор на председател на БСП“, добави той. На 3 юли, предвид ситуацията с разпространението на коронавируса, се съмнявам, че ще има общинска конференция на БСП и в Сунгурларе, каза още Стойко Танков.

източник: flagman.bg