Теодор Ченешев за обстановката в ОбС-Карнобат

 

news

Ние сме избрани, за да работим за града, а не един срещу друг, категоричен е Теодор Ченешев

Теодор Ченешев стана председател на Общинския съвет в Карнобат на първото заседание през ноември. Избирането му за пръв сред равни бе историческо, защото за пръв път в Карнобат се очертава кметът да няма мнозинство. Около БСП се сформира широк фронт, който даде индикации, че иска да диктува дневния ред в Общината. На вчерашната сесия, съвсем символично, зам.-председател стана Живка Гроздева. Тя бе номинирана именно от Ченешев и получи подкрепата на съветниците от БСП, Българска пролет и ГЕРБ. Разговаряхме с Теодор Ченешев след края на вчерашното заседание, за да го попитаме как мнозинството ще работи в настоящия мандат с каращия четвърти мандат кмет Георги Димитров.

-Г-н Ченешев, настоящият общински съвет е много по-различен. Каква политика ще наложи новото мнозинство, към което вие се причислявате и бяхте избран за председател на Общинския съвет? Какво искате да промените?

-Това, че кметът няма мнозинство в ОбС-Карнобат, съвсем не означава, че ще спираме работата му. В настоящия състав на Общинския съвет има 6 политически сили. Ние сме избрани, за да работим за града, а не един срещу друг. Рано е да се говори за политики, защото трябва да преминат няколко сесии, нещата да олегнат. Днес(четвъртък, б.а.) приехме правилник, избрахме комисиите. Нека да мине и бюджета и всичко ще тръгне от самосебеси. Дори и в едно семейство има разминавания, а какво остава в един колектив от 21 човека, които защитават различни позиции. В края на краищата обаче има една обща позиция – да вършим работа за хората на община Карнобат.

-Какво искате да се промени в работата на общината. Вие, като председател на ОбС, можете да начертавате посоката.

-Конкретни неща не мога да кажа в момента. Още сме в началото на мандата, а знаете, че в предходния мандат, не бях съветник. Преди 4 години пак бях председател на ОбС-Карнобат, но вече е минало време, а животът днес е толкова динамичен и се развива толкова бързо, че ми е необходимо време, за да се ориентирам. Това, разбира се, не означава, че ще ми трябва цяла година.

-Вие предложихте г-жа Грозева за зам.-председател на Общинския съвет. Това бе като жест към нейната група, която ви подкрепи ли? Какви бяха мотивите ви?

-Още в началото предложих да имаме двама зам.-председатели. Другата политическа сила отказа. На тази сесия бе предложено друго име (Росица Христова, съветник от АБВ, б.а.), което според мен можеше да бъде предварително споменато и обсъдено. Аз нямах нищо против дори от тези, които гласуваха против мен да има заместник председател. В предварителните разговори обаче нищо не стана ясно, а бих казал, че може би така щеше да е по-добре, защото този зам.-председател щеше да бъде своеобразен коректив в работата на ОбС-Карнобат. Единствената политическа сила, към която не съм мислил да се обърна, е БСП, въпреки че и аз съм представител на тази партия. Според мен по този начин партията би се преекспонирала – председател и зам.-председател от БСП.

Източник:flagman.bg