Поздравителен адрес за 8 март

 

news

Скъпи жени и момичета, майки, приятелки и вдъхновителки,

Честит 8 март!

Бъдете нежни, красиви, вдъхновени, прекрасни, бъдете себе си! Нека да има много слънце, усмивки, споделени мигове и магия във всеки един ваш ден!

Започнал само като политическо събитие на социалистите, празникът постепенно става част от културата на много страни.

И все пак е нужно да следим отговорно и с надежда обществената борба на жените по света за политически и човешки права .

Първият Ден на жената е отбелязан на 23 февруари 1909г. в САЩ по инициатива на Американската социалистическа партия. Датата 8-ми Март, се свързва с първата масова проява на жени работнички, състояла се на 08.03.1857 г. в Ню Йорк. Жените от шивашки и текстилни предприятия излизат на протест против лошите условия на труд и ниските заплати. Работничките са атакувани и разпръснати от полицията.

На 27 август 1910 г. в Копенхаген се провежда първата международна конференция на жените, организирана от социалистическия интернационал. По предложение на германската социалистка Клара Цеткин се приема: Всяка година в една от първите недели на пролетта да се празнува деня на работничките и на международната им солидарност, с цел да се мобилизират широките женски трудови маси за борба за равноправие във всички обществени сфери на живота.

Участничките във Втората международна конференция на жените-комунистки през 1920 г. в Москва също препоръчват Осми март за Международен ден на жената.

В България Осми март първоначално се отбелязва с беседи в тесен кръг на социалисти през 1911 г., а през 1915 г. е първото публично честване.

Като общобългарски празник Осми март започва да се празнува след 9-ти септември 1944 г. След 1960 г. честването взема особено широки размери и става любим празник на жените от всички възрасти.

Колкото и да е оспорван този празник, нека вярваме, че всеки Ваш ден трябва да е празник, нека да е честит 8 март!

Приемете нашите сърдечни пожелания послучай настъпващия празник 8 Март!

Съхранете женствеността и лъчезарието си!Обичайте и бъдете обичани!